Les “Converses al tros” realitzaran dues noves visites aquest maig

El cicle de visites “Converses al tros”, impulsat pel Consell Comarcal, visitarà la finca Casa de Miravet (Talarn) i Cal Pauet (l’Espunyola, Berguedà) aquest mes de maig, per tal d’acompanyar el col·lectiu de pagesos i pageses del Pallars Jussà a conèixer nous cultius i noves formes de treballar la terra i generar un espai de trobada col·lectiva.

La primera d’aquestes visites es realitzarà el 4 de maig a la finca Casa de Miravet, en la que s’hi ha ubicat una parcel·la experimental amb producció de farratges, cereals i llegums ecològiques. En aquest cas concret, es comprovarà com els diversos treballs del sòl afecten la seva estructura. També s’hi realitzaran cales manuals i proves de camp per veure de manera senzilla els canvis entre tractaments. A més, també es podrà visitar la formatgeria i l’obrador de pasta artesana que ubicades en la mateixa finca de la mà d’Iban Campos, agricultor i responsable de la finca.

Aquesta parcel·la és una de les tres parcel·les de cultius experimentals que s’han posat en marxa aquest 2023 al Pallars Jussà per iniciativa de PallarsActiu amb el suport tècnic de l’Espigall, amb l’objectiu de conèixer el comportament i implantar nous cultius per a trobar solucions a la baixada de rendiment agrícola que el canvi climàtic produirà.

Més endavant, el 18 de maig, el mateix cicle de visites continuarà fins la finca Cal Pauet, ubicada l’Espunyola, Berguedà. En aquest cas el motiu de la visita no serà visitar una parcel·la experimental, sinó conèixer un exemple de finca en que es realitza una producció de cicle tancat, és a dir, tot el procés productiu es realitza a la mateixa finca, utilitzant únicament els recursos propis. Durant la visita, a més de conèixer el funcionament del ramat propi amb el qual gestionen el bosc, els i les participants també atendran a una explicació sobre la diversitat de llavors cultivades i visitaran el molí de pedra de la finca.

Les sortides són gratuïtes i tindran acompanyament tècnic. Les persones interessades es poden inscriure trucant al 600005262 (Carla), o bé escrivint a carla.bellera@raiels.cat.

Més endavant el cicle organitzarà dues visites més. Al juny es visitarà una finca de Sant Esteve de la Farga, per d’avaluar l’estat dels cultius i la microbiota del sòl de les parcel·les experimentals; i al setembre, es visitaran de nou les parcel·les de Casa Boix de Salàs de Pallars, visitades ja durant el mes de març, durant la qual es coneixeran les feines de preparació del sòl i també s’observaran les diferències entre les dues piles de compostatge preparades a la visita del mes de març.

Amb aquest conjunt de visites es vol intervenir sobre el sector primari com un sector econòmic estratègic a la comarca, així com oferir referents positius de projectes agraris exitosos centrats en l’aposta per la qualitat i la diferenciació. A més, també es pretén acompanyar el sector i generar un espai de trobada col·lectiva dels pagesos i pageses del Pallars Jussà.

L’acció s’emmarca en el Programa de suport als territoris amb més necessitats de reequilibri territorial i econòmic: projecte Treball a les Comarques, coordinat per el Consell Comarcal del Pallars Jussà, amb el suport tècnic de Raiels i l’Espigall.

Entrada similar