Projectes
El sector de la cervesa artesana a Catalunya compta amb un teixit empresarial dinàmic i creixent. Actualment hi ha 111 obradors de cervesa artesana operatius a Catalunya i 18 a l’Aragó, un augment de 4 projectes empresarials respecte l'any anterior, que augura un creixement en l’interès i la inversió del sector.
Dins de la recerca de nous camins de desenvolupament i amb el propòsit de potenciar la resiliència econòmica del territori, des de PallarsActiu hem treballat en la identificació del sector cerveser artesanal com un possible mercat d’interès entre la població nacional i internacional que comportaria reforçar el posicionament de la malta catalana.
Donat el volum de producció d’ordi de procedència pallaresa es busca assentar les bases de la indústria transformadora de la matèria prima per fabricar malta cervesera de qualitat als Pallars.
Des de PallarsActiu animem a aquelles persones que tenen interès amb el projecte a posar-se en contacte amb nosaltres per explicar-lo amb detall i cercar possibilitats de col·laboració i inversió
El Pallars és un territori on el pes del sector primari ha anat retrocedint en el temps però té un gran passat agrari i ramader i, actualment, sobretot el Pallars Jussà , continua tenint un pes específic dins l’economia comarcal. El Pallars Jussà representa un 5% del PIB comarcal i al Sobirà un 2%. Tot i així, aquest pes és superior al conjunt de Catalunya -1,1%-.
En aquest sentit, un territori de muntanya amb un potencial agrari encara important, pot ser clau per establir estratègies d’adaptació i de mitigació del canvi climàtic (cc).
En aquest sentit, els estudis que hem dut a terme PallarsActiu, els darrers anys, han buscat la generació de noves estratègies de promoció econòmica en el marc d’un clima canviat que poden permetre afrontar d’una manera més eficient els problemes però, també, aprofitar les oportunitats que es generaran.
En aquest context, el sector primari, ha estat un dels sectors clau en la inversió de recursos de l’entitat, especialment, a l’entorn de l’agricultura i la ramaderia, ja que és un sector econòmic fortament arrelat, amb una component tradicional i familiar històrica.
Per tant, durant l’any 2022 s’han iniciat les accions per tal que PallarsActiu pugui conèixer la viabilitat de la producció ecològica de determinats cultius a camp per mitjà de diverses parcel·les experimentals.
Estudi per a determinar la viabilitat de cultius al Pallars Jussà i al Pallars Sobirà, en clau de canvi climàtic
PallarsActiu treballa en generar oportunitats pel repoblament mitjançant el teletreball.
L’objectiu de conèixer els vincles de la ciutadania amb el Pallars, què en valora i quins factors necessitaria per establir s’hi.
PallarsActiu és impulsor de:
El carrilet de l’Estany Gento es va construir l’any 1911 per transportar materials per a la construcció de la central hidroelèctrica de Capdella i tot el sistema de canalitzacions que comuniquen els diversos estanys la zona. La infraestructura se situa dins del municipi de la Torre de Capdella, a la Vall Fosca i molt propera al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
PallarsActiu SA impulsa, amb l’Ajuntament de la Torre de Capdella i amb FGC, el projecte per recuperar el traçat de l’antic carrilet i transformar-lo en una línia de tren turístic.
La redacció del projecte tècnic ha definit totes les actuacions que serien necessàries per a la implantació de la nova infraestructura, com són l’adequació de la plataforma ferroviària existent, la definició de la tipologia de via i el seu traçat, el condicionament de murs i túnels existents, i la implantació d’estacions, edificis auxiliars i instal·lacions associades al traçat.
L’objectiu del projecte és instal·lar una línia de tren turístic que uneixi el Telefèric de Sallent i l’estany Gento amb l’edifici de la Cambra d’Aigües de Capdella, seguint l’antiga traça i algunes infraestructures de l’antic carrilet de l’estany Gento.El traçat del carrilet, de 5,5 km, uneix l’Estany Gento amb l’estació superior de la central de Capdella. Actualment està en desús i s’ha transformat en una via excursionista.
Estudi liderat per PallarsActiu de l’any 2018 fins ara ,a priori, s’han realitzat procediments d’investigació i explorat el ventall de possibilitats del mercat en quant a la carn de caça i, actualment, s’estudia la manera de fer la inversió adequada i encertada com una aposta de futur i com a una proposta d’enriquiment a la indústria transformadora del Pallars.
Es tracta de fomentar el desenvolupament sostenible del territori, promovent la protecció, valorització i l’ús sostenible dels recursos locals de manera que es reforcin les competències en quant a equilibri de la cadena alimentària, tenir cura del medi ambient, preservar els paisatges i la biodiversitat, aconseguir àrees rurals vives i protegir una alimentació i una salut de qualitat.
Dins de la recerca de nous camins de desenvolupament i amb el propòsit de potenciar la resiliència econòmica del territori, s’ha treballat en la identificació del sector cinegètic com un possible mercat d’interès entre la població nacional i internacional que comportaria reforçar el posicionament de la carn de caça.
Donat el volum de captures de caça major a la demarcació de Lleida es busca assentar les bases de la indústria transformadora de la matèria prima per crear una marca de qualitat de carn de caça als Pallars.
El projecte pilot consistent en el desenvolupament de Cèl·lules d’Innovació Rural (CIR) a la demarcació de l’Alt Pirineu i Solsonès pretén abordar el despoblament a través de l’afavoriment de la transformació econòmica com a motor de generació dels canvis necessaris tant en la dimensió social com tècnica dels territoris rurals.
El Centre d’Innovació Rural serà l’instrument de cohesió territorial d’interessos socials i econòmics per abordar les dificultats inherents a eixos estratègics com són: diversificació econòmica, sostenibilitat, competitivitat i cohesió social.
Es proposa ocupar un espai a la ciutat de Tremp per a la creació del CIR i permetre la cooperació intersectorial en la generació del coneixement i valor compartit entre administracions, acadèmia, empreses i societat civil, conegudes com les quatre hèlixs del model d’innovació oberta, a partir del treball en xarxa i la concentració publicoprivada.
El CIR ubicat a Tremp donaria cobertura a projectes emergents i innovadors com, per exemple, un futur Centre de Manipulació de Carn de Caça de la Pobla o la creació d’una malteria pallaresa de caràcter familiar, projectes tots dos impulsats des de PallarsActiu.
Pel que fa a la digitalització, aquesta s'ha convertit en un factor clau per a qualsevol empresa que vulgui prosperar en aquesta nova realitat. La pandèmia ha accelerat significativament la transformació digital dels negocis de manera que, PallarsActiu ha re-pensat i millorat els canals de comunicació per assolir el repte de propagació en la totalitat de la xarxa d’empresariat pallarès.
En l’actualització i la millora dels canals de comunicació de PallarsActiu, ha estat treballant la dissenyadora gràfica Marta Bruna al capdavant de Recreant.
En aquest punt, hem iniciat el procés de canvi d’imatge corporativa i canals de propagació de l’entitat.
En ingressar el teu correu electrònic, acceptes que PallarsActiu S.A. l’inclogui en la seva base de dades per enviar-te novetats. Per a més informació consulta la pàgina de política de privacitat.